E-ITSPEA 13: Teistmoodi IT

 Halvatud inimeste eksoskelett

Biooniline ülikond ReWalk tegi tõelise revolutsiooni jäsemete tundlikkuse kaotanud inimeste rehabilitatsioonis. Tegelikult on see ulmefilmide tõeline lisaeksoskelett, mis võimaldab tõsiste seljavigastustega inimestel uuesti kõndida.

ReWalki prototüüpi esitas avalikkus kümme aastat tagasi Iisraeli füüsik Amit Goffer, kes oli autoõnnetuse järel halvatud. Leiutis on kõrgtehnoloogiline korsett, mis ümbritseb tihedalt alakeha ja jalgu ning võimaldab inimesel mitte ainult sirgeks jääda, vaid ka ilma abita istuda, seista, kõndida ja isegi trepist üles ronida.

Alguses oli eksoskelett kättesaadav ainult taastusravikliinikute patsientidele, osana vigastuste järgsest taastusravist. Uusimaid mudeleid saab kasutada igapäevaelus, need kohanduvad kasutaja soovitud suuruse ja kaaluga.

Ülikond ei sobi igat tüüpi seljavigastuste jaoks. Selles kõndimiseks peavad inimesel olema liikuvad ja üsna tugevad käed ja õlad. Eksoskeleti kandja toetub karkudele, liikumisandur võtab üles signaali, mida arvuti analüüsib ja liigutab jalga. Siis jälle - tugi kargul ja järgmine samm.

Need tuleviku korsetid ilmusid müügile mitu aastat tagasi ja 2014. aastal anti neile kõrgeim "kvaliteedimärk": ReWalki arendajad said oma seadme tasuta müümiseks heakskiidu USA toidu- ja ravimiametilt (FDA), mis on teada nende ranged nõuded.

Suurim probleem on seadme kõrge hind - alates 69 tuhandest dollarist. ReWalk teeb aga paljudes riikides kindlustusseltside ja heategevusorganisatsioonidega koostööd tagamaks, et võimalikult paljud abivajajad saaksid seda seadet endale lubada.



Комментарии

Популярные сообщения из этого блога

Arpanetist Facebookini - Interneti kujunemislugu

E-ITSPEA 14: Andmeturveː tehnoloogia, koolitus ja reeglid